Tropen Jaren 1945 – 1962

tropen voorkant wp img506

 Boek Tropen jaren                                 Sjef Jasper in actie 1e politionele actie.

In 2009 heb ik samen met Wiel Peerlings (Soerendonk) en Ad Heesakkers (Maarheeze) het boek Tropen Jaren, Cranendonckse jongens naar Indië en Nieuw-Guinea 1945-1962 uitgebracht. Dit na drie jaar van intensieve voorbereiding met talloze huisbezoeken, het uitschrijven en vervolgens inpassen in het grote geheel van vertellingen en historische feiten.

Met het boek willen we iedereen en vooral jongeren informeren over onze koloniale geschiedenis en de uiteindelijke overdracht van de voormalig Nederlandse gewesten aan de Republiek Indonesië. Het boek Tropen Jaren gaat, over jongeren uit de gemeente  Cranendonck, uitgezonden naar het voormalige Nederlands Indië en Nieuw-Guinea in de periode 1945 – 1962. Het boek bevat 340 pagina’s met persoonlijke vertellingen en meer dan 700 foto’s. Hieronder is het voorwoord opgenomen en kan men het boek gratis lezen en downloaden via de site van de Wapenbroeders, afdeling Cranendonck, waarvan René Vos lid is. Zie tekst, onderaan deze pagina, na het voorwoord. Daarnaast is het boek ook te bestellen zie contact gegevens.

VOORWOORD (van het boek) door René Vos:

Op jonge leeftijd kwam ik in Budel in contact met veel militairen die er woonden of gestationeerd waren op de Duitse legerplaats. Ook in de Weerter- en Buulderbergen kwam je bij het spelen regelmatig militairen tegen die daar oefenden. Zodoende groeide bij mij de interesse in het leger en besloot ik in september 1985 voor een periode van 12 jaar als beroepsmilitair te dienen.

In de tussentijd was op 22 oktober 1980 mijn oom, Harrie Vos, overleden. Hij woonde in het ouderlijk huis van de familie Vos aan de Willem de Zwijgerstraat in Budel. Van de familie kreeg ik als geïnteresseerde alle ‘soldaten spullen’ en er werd bij verteld dat oom Harrie ‘in Indië had gevochten.’

De medaille, een foto en een wapenschildje kreeg als aandenken aan oom Harrie een plaatsje in de huiskamer waar het nu nog steeds ligt. Tijdens mijn eigen diensttijd kwam ik regelmatig in contact met veteranen die gediend hadden in Indië, Korea, Libanon, Cambodja of Bosnië. Geboeid door hun verhalen over de militaire inzet, de kameraadschap, de bevolking en de cultuur vroeg ik me wel eens af hoe dat voor oom Harrie was geweest. Mijn ouders gaven aan dat daar nooit over gesproken was en dat ook de andere jongens die ‘In Indië’ waren geweest nooit iets hadden verteld.

Gedreven om ‘er achter te komen’ ging ik in de bibliotheek op zoek naar boeken, maar helaas zonder resultaat. Het leek erop dat het een ‘zwarte bladzijde’ was in de Nederlandse geschiedenis die niet uitnodigde om erover te schrijven. Het enige wat ik na enige tijd over Indië vond was een vergeeld boek van oom Harrie. In dit boek dat over de ‘7 December’ Divisie ging stond toevallig een foto van hem. Bij het binnentrekken van een stad pakte hij een vanuit de lucht gedropt pakket uit. Het boek zelf gaf een heroïsch beschrijving van verschillende legeronderdelen en functies maar stond te ver af van de werkelijkheid.

img405

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Oom Harrie komt rechts aangelopen                         De spullen van oom Harrie        

Gedreven om meer over deze periode te vernemen ging ik enkele veteranen thuis bezoeken en luisterde naar hun indrukwekkende en vaak emotionele verhalen. Ze vertelden hoe ze als jonge jongens in de crisisjaren opgroeiden, de Tweede Wereldoorlog doorstonden en kort daarna uitgezonden werden naar Nederlands Indië of Nieuw-Guinea. Kort na een bezoek aan de jaarlijkse herdenking bij het nationaal Indië monument in Roermond besloot ik dat dit uniek stukje geschiedenis voor Cranendonck niet verloren mocht gaan. Ik moest de verhalen over de ‘Tropen Jaren’ verzamelen en bundelen.

img513img816

    Ger Barents (2e li) in Nieuw-Guinea       Begrafenis van een Marinier 

Nu na drie jaar is het dan eindelijk klaar. Laten we hopen dat het boek u mag boeien en zal bijdragen tot respect voor deze vergeten groep die, in dienst van Nederland, in Indië en Nieuw-Guinea hebben gediend.

Door mij is het boek  “Tropen Jaren” dan ook in een digitale versie beschikbaar gesteld voor publicatie via onze website, klik hier. Voor de cover van het boek, klik hier. –>  In verband met de grootte van het bestand, kan het laden wat langer duren.

Ik wens U veel leesplezier.

Budel, februari 2009

René Vos

Oom Harrie komt thuis na 4 jaar Nederlands Indië harrie Vos