Fietsbeleving Cranendock

Fietsbeleving langs alle oorlogsmonumenten van de Gemeente Cranendonck (vernieuwd 2024).

boekje 2

Bij de VVV Cranendonck kunt U vanaf september 2024 wederom het gratis routeboekje afhalen om de route langs de Cranendonckse oorlogsmonumenten te fietsen. Het fietsboekje is vernieuwd en wordt in het kader van 80 jaar Herdenking Bevrijding Cranendonck opnieuw uitgegeven.

De route is 38 km lang. Voor kinderen is dit mogelijk te ver vandaar dat er ook een verkorte route is opgenomen voor kinderen. Deze is 24 km.

Het routeboekje start met de inleiding over de bevrijding van onze gemeente en enkele bijzondere feiten. Daarnaast kunt U vragen beantwoorden en middels de opmerkingen ‘Wist je dat!’ meer te weten komen over onze oorlogsgeschiedenis. Veel fietsplezier!

De antwoorden van de Fietsbeleving Cranendonck kunt u onderstaand checken:

1    Nummer 5
2   3 Nationaliteiten
3 Een in 1946 opgerichte organisatie die zich inzette voor het welzijn van hen die gedurende de Tweede Wereldoorlog, met gevaar voor eigen leven, Britse ‘Piloten’ van de ‘Royal Air Forces’ hielp ontsnappen. 
4  Oorlogsgraven stichting (OGS)
5  Deze waren gevlucht vanwege de gevechten in hun dorpen aan de Maas (Noord-Limburg). Deze dorpen zijn pas eind 1944 en begin 1945 bevrijd.
6  Een Maria beeld
7 Het monument: de originele draagbalken van het vliegtuig symboliseren een V van Vrijheid. De propeller staat er midden in als symbool waarmee die vrijheid is verworven. Laat het monument een blijvende herinnering zijn van het feit dat vrijheid niet van zelfsprekend is.
8  6 rietstruiken. De symboliseren de ‘6 van Dorplein’
9  They Will Be Done
10  De Wapen Broeders