Gebroken Vleugels 1940 – 1945

voorkant Gebroken Vleugels WPcrash toom wp

Voorkant Boek                              Crash Halifax op ‘De Toom’ in Budel 28 mei 1944

In 2011 kwam het boek Gebroken Vleugels uit, Luchtoorlog boven Cranendonck en Hamont-Achel 1940-1945. Dit boek kwam mede voort uit de aantekeningen opgemaakt uit het eerste boek Tropen Jaren. Tussen 2009 en 2011 werden vele archieven geraadpleegd en werd ik lid van de studiegroep SGLO (studie groep lucht oorlog). Vele interviews met Cranendonckse en inwoners uit Hamont en Achel (B) volgde. Ook werd ik bevriend met de heemkunde vereniging in Hamont-Achel. Het resultaat is het Boek ‘Gebroken Vleugels’ te bestellen via de contact gegevens. Onderstaand het voorwoord van het boek Gebroken Vleugels.

Luchtoorlog boven de gemeente Cranendonck en Hamont-Achel 1940-1945

De Tweede Wereld Oorlog alweer ruim 65 jaar geleden. Inwoners uit onze dorpen die deze periode bewust hebben meegemaakt worden steeds zeldzamer, maar de verhalen blijven, op televisie (film of documentaire), internet of boek. Het blijft een periode die velen boeit en raakt.

Niet minder dan 20 vliegtuigen crashten er in de gemeente Cranendonck en Hamont-Achel. Hierbij kwamen maar liefst 47 geallieerde en 2 Duitse bemanningsleden in onze gemeenten om het leven. In de directe nabijheid van onze gemeentegrenzen crashten maar liefst 35 andere, hoofdzakelijk geallieerden, toestellen. Oorzaak van dit hoge aantal crashes lag onder andere in het feit dat nabij de gemeente Weert een verdedigingsgordel met zwaar luchtafweer-geschut en (nacht) jachtvliegers was opgezet.  

Twee jaar lang werden in de voorbereiding naar het schrijven van dit boek interviews afgenomen, archieven en naslagwerken geraadpleegd.  Hierbij werd ik geholpen door Wiel Peerlings (Soerendonk), Ad Heesakkers (Maarheeze/Sterksel), René Winters van het RAF Memorial Comité (Hamont-Achel) en Jac. Biemans van Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck”. Het resultaat is een uniek, 250 pagina’s tellend boek, voorzien van ruim 400 foto’s. Het boek geeft u een uniek totaalbeeld van de luchtoorlog boven onze gemeenten  maar vooral hoe de inwoners dit hebben beleefd.

budel lucht wp   De locht Glider

Luchtfoto Budel 11 sept. 1944          Noodlanding Glider ‘De Locht’ Schoot 24 maart 1945

Per oorlogsjaar worden de ontwikkelingen van de luchtoorlog beschreven afgewisseld met de crashes in dat betreffende jaar. In de verhalen worden ook onderzoeken naar de crash locaties

beschreven en gevonden onderdelen van de vliegtuigen getoond. In het hoofdstuk pilotenhulp worden spannende en aangrijpende ontsnappingsverhalen beschreven en wordt duidelijk dat onze gemeenten echte verzetshelden heeft gekend. Dorpsgenoten die, met gevaar voor eigen leven, de geparachuteerde bemanningsleden hielpen te ontsnappen.

In het laatste hoofdstuk beschrijf ik de vliegtuigcrashes in onze gemeenten na 1945. Dit omdat ik op 14 maart 1976 als 11 jarige jongen als eerste bij een neergestort vliegtuig aanwezig was. Bij dit ongeluk kwam Bulander Miel Davits om het leven. Tijdens het onderzoek naar het eerste geallieerde toestel, dat gedurende WO-II in Budel crashte, bezocht ik na 35 jaar per toeval de crashlocatie van Miel Davits. Beide crashsites liggen merkwaardig genoeg direct naast elkaar.

Deze en nog veel meer ontdekkingen  zijn opgenomen in het boek: Gebroken Vleugels’

Veel leesplezier

René Vos

Pan crash crew

Bemanning Short Stirling Crash Pan te Maarheeze

Onderstaand een landkaart met overzicht van alle crash sites.

kaart crash