Boeken en prijzen

Boeken over Cranendonckse oorlogsgeschiedenis.

Boeken zijn te koop bij de VVV Cranendonck (Markt 22a Budel) of bij Rene Vos persoonlijk via: 06-11381682.

Tropen Jaren: Cranendonckse jongens naar Indië en Nieuw-Guinea 1945-1962. Het boek werd uitgebracht in 2009 en opgedragen aan alle Indië en Nieuw-Guinea  veteranen. In het boek is, naast een historische beschrijving, specifiek de rol beschreven van de Cranendonckse jongens die als militair werden ingezet om de Nederlandse kolonie te behouden. Het boek bevat zeer indrukwekkende vertellingen en telt 340 pagina’s in zwart/wit, voorzien van zo’n 650 foto’s, verkoopprijs € 25,–.

Gebroken Vleugels:  Luchtoorlog boven Cranendonck en Hamont-Achel 1940-1945. In dit boek wordt de luchtoorlog boven onze dorpen beschreven met de indrukwekkende Duitse luchtverdediging die vele vliegtuigcrashes als gevolg had gedurende WO II. Het boek bevat vele vaak spannende vertellingen van geallieerde bemanningsleden en geïnterviewde ooggetuigen uit die oorlogsjaren. Ook alle crashes na WO II (tot 2011) zijn beschreven. Het boek is voorzien van zo’n 350 foto’s en telt 260 pagina’s in kleur verkoopprijs € 35,–.

Sporen uit het verleden. Het boek bevat unieke vertellingen van bezetting tot bevrijding. Uniek aan het boek zijn bijvoorbeeld twee vertellingen van een Engelse en Duitse soldaat (Tony Delahoy en Horst Mayer) die beide woonachtig waren in Cranendonck gedurende de oorlogsjaren. Zij keken in 2014, 70 jaar na dato, terug op de bittere oorlogsjaren maar ook op de goede herinneringen aan onze dorpen. Naast deze verhalen zijn er vele andere boeiende en waar gebeurde verhalen over Cranendonck in oorlogstijd. Ook vele voorwerpen en foto’s met ‘een verhaal’ passeren de revue. Het boek telt 250 pagina’s en is voorzien van zo’n 350 foto’s in kleur verkoopprijs € 35,–.

Toom Crash Mysterie: Het boek beschrijft het relaas van een Canadese bommenwerper die op 28 mei 1944 crashte in het gehucht ‘De Toom’ in Budel. Het boek werd uitgebracht bij de onthulling van het monument ‘Toom Crash 1944′ en gaat in op het doel van die nacht, het bombarderen van Kamp Beverlo (B). Het beschrijft, op basis van ooggetuigen, hoe het vliegtuig crasht en van de 8 bemanningsleden er uiteindelijk 4 om het leven komen. Opmerkelijk worden er 3 nooit gevonden en zij staan als vermist boven Budel te boek. Vandaar het beschreven mysterie. Het beschrijft ook de ontsnappingsverhalen van 2 van de bemanningsleden. Met veel geluk en bovenmenselijke inspanning weten ze veilig thuis te komen. De andere 2 verblijven tot hun bevrijding in krijgsgevangenkampen. Van de verkoopprijs gaat 5,– naar het onderhoud en de jaarlijkse bloemenhulde. Het boek telt 92 pagina’s is fullcolour en voorzien van ruim 100 foto’s verkoopprijs 20,–

Eindelijk Vrij!: De bevrijding van het Belgisch-Nederlandse grensgebeid tussen Lommel, Bree en Maarheeze in de periode van 16-22 september. Een unieke opmaak gemaakt door 9 heemkundige verenigingen vanuit Belgie en Nederland (Cranendonck).  De inleiding is geschreven door Dr. Jack Didden die bekend staat als expert op het gebied van de oorlogshandelingen in onze regio. Uniek boekwerk 88 pagina’s fullcolour voorzien van vele foto’s en persoonlijke vertellingen verkoopprijs 7,50.

Fietsbeleving langs alle Cranendonckse oorlogsmonumenten: Deze fietsbeleving langs de Cranendonckse neemt u op de fiets mee langs de Cranendonckse oorlogsmonumenten. In de inleiding leest u de bevrijding van de gemeente Cranendonck, een opmerkelijke ontmoeting tussen een Engelse en Duitse veteraan in Budel in 2014, Tony Delahoy en Horst Mayer. Ook ga ik kort in op de luchtoorlog boven onze dorpen. In de fietstocht zijn er voor jong en oud enkele vragen en interactieve opdrachten gemaakt. Met andere woorden een fietsbeleving die u eens moet gaan ondernemen met uw familie of vrienden. Het routeboekje is gratis verkrijgbaar bij de VVV Cranendonck.