Supplement Tropen Jaren

img237Op 17 april 2009 werd het boek Tropenjaren; Cranendonckse jongens in Indië en Nieuw-Guinea uitgebracht. De belangstelling voor het boek was overweldigend en 800 exemplaren werden verkocht.

Naast het maken van een boek, waarin deze indrukwekkende maar ook vergeten periode in de Nederlandse geschiedenis werd beschreven, werd er een bibliotheek- en schoolproject in de gemeente Cranendonck georganiseerd. Het project werd in september 2009 afgesloten met een Heilige Mis waarin het vaandel van de Wapenbroeders afdeling Cranendonck, door maar liefst 43 veteranen, naar het altaar werd begeleid. Gezien de reacties, kan de projectgroep terugkijken op een geslaagd project. Er was duidelijk behoefte aan.

Ondanks grondig onderzoek door de projectgroep werden ze na de publicatie geconfronteerd met het feit dat een 5 tal  veteranen niet in het boek waren opgenomen. Reden hiervan lag in het feit dat familie en de veteranen oproepen hadden gemist waardoor contact met de projectgroep uitbleef. Pas na een publicatie over het boek in het veteranenmagazine Checkpoint en de gehouden exposities kwamen deze nieuwe contacten tot stand. Het betrof hier de volgende personen:

  naam Land Gebied Onderdeel
1. Willy Heunen Nederlands Indië Oost Java Mariniers Brigade
2. Sjang Smits Nederlands Indië Oost Java Mariniers Brigade
3. Louis van Winkel Nederlands Indië Oost Java Mariniers Brigade
4. Leo Claassen Nederlands Nieuw-Guinea Radja Ampat Marine
5. Jacobus Maas Nederlands Indië Zuid Sumatra KNIL

Omdat deze verhalen een aanvulling vormden op de andere verhalen in het boek Tropenjaren werden ook deze veteranen bezocht en hun ervaringen opgeschreven. Voor u ligt het supplement op de eerdere uitgaven Tropenjaren. Ik hoop dat het boek, maar ook dit supplement, mag bijdragen tot een beter begrip en waardering voor hen die uitgezonden zijn naar Nederlands Indië en Nederlands Nieuw-Guinea.

Budel, 10 maart 2010

René Vos

Het supplement kunt u downloaden door op onderstaande link te klikken.

Dit supplement kunt u lezen met deze link.